Insyn i de nya reglerna för A-traktorer

  visningar 176,679

Motorblog of Sweden

26 dagar sedan

MOS gör en insyn i de nya A-traktorreglerna tillsammans med trafikpolisen och besiktningen.
Bli medlem i kanalen för att få åtkomst till flera förmåner:
sepost.info/gone/LRG4kwAGxFyELE33Q8bvtA.htmljoin

Kommentarer
gustav karlsson
gustav karlsson 53 minuter sedan
men de låter en liten plastlåda med 7 häst gå snabbare, min okap 940 e ju fan en tank imprensim i jämfört med en mopedbli
Hello World
Hello World 4 timmar sedan
Men höj hastighet till 45... Jävla Sverige asså....
StronkManDrinkMilk
StronkManDrinkMilk 7 timmar sedan
jag tycker att dom borde höja hastigheten till 45-50 men göra ett krav på ett riktigt prov för A-traktor. Dom borde också ta bort regeln med barlastflak och vikt då de inte används som dragfordon längre.
Gaming Reaper
Gaming Reaper 8 timmar sedan
Jag kan förstå att man som 15 år kanske inte är riktigt mogen att köra över 30/50 kmh än men jag köper inte att polisen har så mycket tid över att de konstant kan vara ute och leta efter epaförare som kör för fort. Det är för fan gängskjutningnar, rån, våldtäckter, mord varenda dag p.g.a massinvandringen och det blir bara värre och värre. Hur fan kan de ha så mycket tid över!?
Karl Andersson
Karl Andersson 6 dagar sedan
Jag ska bygga a traktor när jag är typ 13-14 och jag ska bygga med min morbror och han bygger bara lagliga A traktorer
StronkManDrinkMilk
StronkManDrinkMilk 8 timmar sedan
okej
signinnamenilas
signinnamenilas 8 dagar sedan
Sedan har vi ickekravet på bilbälte som borde överses nu när du är inne på säkerhetsaspekter. I övrigt mycket bra reportage!
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 8 dagar sedan
Helt klart
Robin Skinni Berner
Robin Skinni Berner 9 dagar sedan
Mycket bra reportage och mycket bra sammanfattning i slutet som jag helt och hållet är enig om.
eioshen boboi
eioshen boboi 9 dagar sedan
Väldigt vettiga synpunkter 👍🏻
nieooj gotoy
nieooj gotoy 11 dagar sedan
Väldigt vettiga synpunkter 👍🏻
Snake14180
Snake14180 11 dagar sedan
Ta bort EPA, mopedbilar helt och hållet. Dom är bara ivägen och håller på med dum saker, ofta för många som sitter i så dom välter. För några år sen kom jag precis till en olycka med 5 personer som va i som välte i en kurva. Man er när dom är för många i när man blir bländad av halvljuset. Finns en vit Volvo EPA här som körde 90 på E4. Det var inte så här många epor på 90 talet som nu. Är ute spelar högt och skräpa ner. En till hör om dan på Elgigantens parkering fick punktering.
Snake14180
Snake14180 8 dagar sedan
@vbddfy euuyt Nej tack. Skulle inte vilja ha massa 16 åringar på vägen när det är nog besvärligt med med EPA och mopeder som inte kan föra sig på vägen. Kör Taxi finns tillräckligt många som inte ska vara på vägen som inte kan samarbeta alls hålla avstånd högerregeln etc. Älskar du köra bil förut men nu är det så drygt och köra när det är så dåliga chaufför på väggarna.
nieooj gotoy
nieooj gotoy 11 dagar sedan
endast en passagerare i A-traktorn.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 11 dagar sedan
Vet de som har soffa fram fått igenom för 2 passagerare
Emil Karlsson
Emil Karlsson 12 dagar sedan
Så om man har reggat med dubbla växellådor och sen tar man ner bakre lådan och sätter i ett h-reg, behöver man inte bessa om?
nieooj gotoy
nieooj gotoy 11 dagar sedan
med spärrningen? Är det h regg?
niduoe stre
niduoe stre 12 dagar sedan
Håller med dig👍 Tror det kan vara en bra lösning på "problemet". Tack för ett bra reportage
eioshen boboi
eioshen boboi 9 dagar sedan
precis som du sa i slutet höjer dom bara till ex. 45 km/h och höjer straffet så kommer nog det bli helt slut på trimmade epor
Anton Fredriksson
Anton Fredriksson 14 dagar sedan
Jag tycker man bör införa besiktningskrav på mopedbilar
nieooj gotoy
nieooj gotoy 11 dagar sedan
I have to say, this was a really good one!
zijuiy wttuy
zijuiy wttuy 14 dagar sedan
Väldigt vettiga synpunkter 👍🏻
opzz xsin
opzz xsin 15 dagar sedan
Det dom kan göra är att ändra så dom får gå 40km/h om det ska bli högre lär vi ha andra traktor klasser och behörigheter tyvärr
StaticAlphaX
StaticAlphaX 17 dagar sedan
EPA/A-traktorer är total skit. Skrota eller byt ut motorerna och se på USA. Gör så att man får körkort vid 16. Förbjud EPA och A traktorer på vägar.
niduoe stre
niduoe stre 12 dagar sedan
Förstår inte varför vi inte spacklar igen kryphålet i lagen och förbjuder skräpet.
Pipitarutor
Pipitarutor 17 dagar sedan
Jag tycker det är väldigt många som vill få bort a-traktorer helt från vägarna. Det märks att ni inte är bil och/eller fordonsintresserade. Jag va överlycklig när jag och farsan besikta min a-traktor. Värme på vintern och tak över huvudet när det regna. Jag har absolut inga som helst problem med att vänta i 30 sek på att få köra om en a-traktor, för jag vet hur mycket den betyder för dom som brukar den.
zijuiy wttuy
zijuiy wttuy 14 dagar sedan
OM en manipulerad A-traktor skulle vara med om en liten olycka på tex på en parkering (som egentligen inte har med för hög hastighet att göra eller ens oaktsamhet), kanske
Alexander Nyman
Alexander Nyman 17 dagar sedan
låt a-traktorerna gå i 50 eller nått och mopedbil i 25 30 epor är i alla fall krocktestade mopedbilar blir ju bara en höög med plast när dem har krockat
opzz xsin
opzz xsin 15 dagar sedan
traktorn och således blir A-traktorföraren skyldig att betala skadorna ur egen ficka?
Car Mo
Car Mo 17 dagar sedan
Om man tänker sig hur det kan se ut om 20 ; - Mopedbil är klassad som moped och får aldrig gå fortare än 30 km/h, åldersgräns 15 - A-traktor måste tekniskt klara att vara säker vid 70 km/h, åldersgräns 16 - I alla dessa fordon sitter en chipläsare och en förare måste ha ett kort med ett chip:; - Om man skriver ett enkelt teoriprov får man framföra fordonet i 30 km/h (mopedbil/A-traktor) - Om man skriver ett prov + en uppkörning för man köra 50 km/h (endast A-traktor) - Om man skriver prov + uppkörning motsvarande B-kort får man göra 70 km/h (endast A-traktor) - Vid förseelse får man en prick - vid 3 prickar spärras kortet och man måste ta om det
Christoffer Whitworth
Christoffer Whitworth 17 dagar sedan
eller så förbjuder vi smutset rakt av? Vem vill köra på vägarna med massa omyndigt folk bakom ratten? Det är illa nog med alla 18-25åringar som det är. Finns ingen rimlig anledning över huvud taget att klassen a-traktor finns.
Angelina Petersson
Angelina Petersson 17 dagar sedan
Det kommer bli mindre krockar om traktorerna får gå snabbare. Vi tar det där 😊
Victor Karlsson
Victor Karlsson 17 dagar sedan
Låt ungdommar från landsbygden ta körkort vid 16 års ålder och sedan spärra de till 70kmh. Levande landsbygd.
Peter G
Peter G 17 dagar sedan
Nån som vet hur det gått med dödsolyckan när polisen körde ihjäl ungdomarna i moppebilen i Täby?
Car Mo
Car Mo 17 dagar sedan
@Peter G Det hade varit lika tragiskt om det varit 3 personer i en vanlig personbil, men det finns en chans att en förare av en personbil inte hade kört ut framför en polisbil. Att polisbilen inte lyckades undvika olyckan, visar bara att mopedbilen befanns sig på en plats där den inte borde vara ... att antyda att poliser alltid kör som idioter och att de 3 ungdomarna var oskyldiga offer är att förenkla situationen. Självklart är inte inte passagerarna medskyldiga till olyckan, men om man trycker in 3 pers i en plåtburk som knappt kan skydda 1 person så bryter man mot regler som finns av en anledning. Ingen kan säga att olyckan slutat mindre tragiskt om det bara suttit 2 pers i mopedbilen, men om föraren hade följt trafikreglerna så hade den inte behövt inträffa alls. Det är jävligt lätt och tacksamt att hacka på poliser och andra myndighetspersoner, dom har högre krav på sig och är alltid föremål för folk som älskar att vara efterkloka och berätta hur den minsann borde gått till.
Peter G
Peter G 17 dagar sedan
@Car Mo Wow berätta gärna mera om hur du ser på att passagerarna var skyldiga... Vidare att ha förkörsrätt innebär INTE rätt att köra på folk hur som helst och framför allt med vilken hastighet som helst. Paragrafen att en polisman har större ansvar vid utryckning visar sig tyvärr om igen helt värdelös.
Car Mo
Car Mo 17 dagar sedan
@Peter G Polisen körde på en huvudled och det satt 3 pers i moppebilen. Det var inte _oskyldiga_ offer i mopedbilen, men ingen förtjänade det såklart!
DS Racing
DS Racing 17 dagar sedan
@Peter G vet ej om det kommit fram
Peter G
Peter G 17 dagar sedan
Vet man vilken hastighet som fordonen framfördes i? Känns som att skylla på väjningsplikt vid utryckning är en enkelt frikort.
Robin Boris
Robin Boris 18 dagar sedan
Dags för körkort vid 16 som vissa delstater i USA. Med max 1 passagerare
thomas larsson
thomas larsson 17 dagar sedan
Helt rätt tycker jag 👍
Magnus Eriksson
Magnus Eriksson 18 dagar sedan
Förbjud dom helt
Aqlize
Aqlize 18 dagar sedan
precis som du sa i slutet höjer dom bara till ex. 45 km/h och höjer straffet så kommer nog det bli helt slut på trimmade epor
Hampus sonngård
Hampus sonngård 18 dagar sedan
Kan någon snälla svara. Jag har en 945 ltt automat. Hur gör jag den till en EPA/a traktor? Jag vet att man måste vikta och sätta galler så att man inte kan lasta men hur gör jag med spärrningen? Är det h regg?
DS Racing
DS Racing 2 dagar sedan
@Hampus sonngård på en bakhjuldriven bil då behöver ej vikta när bygger balja/flak. På kombi brukar balja/flak byggas under taket. Ring din besiktningsstation o fråga om de.
Hampus sonngård
Hampus sonngård 3 dagar sedan
@DS Racing hur gör jag med vikt. Måste man vikta om man har en luten balja utanför på en kombi?
DS Racing
DS Racing 17 dagar sedan
Automalådor får man ej spärra, köp en h-reg då det räcker för att få den gå i 30
s s
s s 18 dagar sedan
Dessa har inget på. Vägarna att göra de stör trafiken mer och mer och skapar långa trafik köer. Dessutom spelas de alltid hög musik
Peppe Björklund
Peppe Björklund 18 dagar sedan
Mycket bra repotage.
Rydro Casto
Rydro Casto 18 dagar sedan
Ta bort skiten från vägen helt och hållet. Mopedbilar också.
ZayKeL
ZayKeL 15 dagar sedan
​@That's Unfortunate Håller med. Om man höjer hastigheten på epa traktorer till 50 - 60 km/h så kommer folk nog lägga av med att trimma eporna rejält vilket betyder att de kommer ske färre olyckor och trafiken stannar inte upp lika mycket. Jag trodde du var en sån person som säger att man inte ska trimma epor men man klagar att dem kör för långsamt. Jag hör vad du säger.
That's Unfortunate
That's Unfortunate 15 dagar sedan
@ZayKeL jag tycker inte alls att det är efterblivet att se folk trimma sina epa traktorer. De kan lika gärna få skiten att åka 110km/h om de vill. De bär ansvaret för sig själva. Det som stör mig är att idioterna kör på 70 km/h landsvägar av någon anledning och du måste rulla i 40km/h bakom de för att det är för trafikerat i motsatt fil vilket som förhindrar din omkörning. Om de kör ihjäl sig med deras traktorer i 60km/h så är det helt enkelt deras egna fel
ZayKeL
ZayKeL 16 dagar sedan
@That's Unfortunate Ni säger att det är efterblivet att trimma a traktorer/epa. Men sen klagar ni på att dem går för långsamt. Hur fan ska ni ha det? Det är väl bra att dem kör lagligt i 30.
That's Unfortunate
That's Unfortunate 17 dagar sedan
Fucking sant, har tappat räkningen på antalet gånger man fastnat bakom moppebilarna. Nuförtiden börjar man se nedstrypta porsche cayenne och volkswagen amaroks med LGF skyltar hahahah
W Rex
W Rex 19 dagar sedan
Polisen ska inte leta fusk i A traktorer, de ska bara stoppa dem som går fortare än 30,0km/h. Anställ tekniker för att söka och deb 1500kr / tim tills modden hittas, ”kunden” (d v s förälder till föraren) kan då välja att berätta vad man ”fixat” för att spara sina pengar. ”Kunden” ska också som ansvarig målsman få motsvarande ”notering” i körkortsregistret.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 18 dagar sedan
Förstod du inte varför de är tvungen att göra detta jobb?
TrackLizard
TrackLizard 19 dagar sedan
Förstår inte varför vi inte spacklar igen kryphålet i lagen och förbjuder skräpet.
bowen voowy
bowen voowy 19 dagar sedan
höjd hastighet och kännbart straff om man fifflar med bilen är mycket bra. Tack för många intressanta videos.
M.Lindberg80
M.Lindberg80 19 dagar sedan
OM en manipulerad A-traktor skulle vara med om en liten olycka på tex på en parkering (som egentligen inte har med för hög hastighet att göra eller ens oaktsamhet), kanske råkat backa imot en ny Audi där det blir små men kostsamma skador på Audin. Gäller A-traktorns trafikförsäkring då? Kommer försäkringsbolaget begära en kontroll av A-traktorn och således blir A-traktorföraren skyldig att betala skadorna ur egen ficka?
M.Lindberg80
M.Lindberg80 19 dagar sedan
@Motorblog of Sweden Jag har ingen a-traktor, mest nyfiken på hur praxis var. Tänker att försäkringsbolagen gärna hittar kryphål. Och en manipulerad a-traktor som i praktiken då blir en bil med en yngling som inte har Bkörkort, då gäller nog inga försäkringar. Om han blir dömd att betala ur egen ficka men ej har några pengar? Vem betalar då?
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 19 dagar sedan
Det får du kolla med försäkringsbolaget.
Zup r
Zup r 19 dagar sedan
Förbjud epa och mopedbilar!!!!! Åk buss eller köp en moped eller cykel....
RallyKillen
RallyKillen 10 dagar sedan
Jasså du tycker att dom ska förbjudas?,, Visst som egen erfarenhet som yrkeschaufför kan det vara lite jobbigt att hamna bakom en epa traktor, men det är väll bara acceptera läget, Personligen tycker jag att dom kan höja Hastigheten till minst 45/h,,, Jag tycker att du personligen ska sluta gnälla stör du dig på dom så kan du ge dig fan i o ge dig ut i trafiken... För jag ger mig FAN på att du är en sådan som även gnäller på att Lastbilar är långsamma och att vi tar plats i Rondeller osv så Sluta gnäll för HELVETE!!
Zup r
Zup r 18 dagar sedan
@bowen voowy Det är en del av problemet.
bowen voowy
bowen voowy 19 dagar sedan
köra i 70-80 då osv, alltid vilja tänja på lagarna. Kolla redan nu, knappast man ser en a-traktor med mindre än 3 pers i om kvällarna.
Hannes
Hannes 19 dagar sedan
Varför får man inte ha mer än 1 passagerare?
Pentan
Pentan 19 dagar sedan
klokt sagt i slutet
Karim TahaObeid
Karim TahaObeid 19 dagar sedan
Wtf
Mikael Carlborg
Mikael Carlborg 19 dagar sedan
Sänk körkortsåldern till 16 som i USA och ta bort eporna helt!
Marko121
Marko121 19 dagar sedan
Eller så ökar man körkortålderns till 20+
Drake147
Drake147 19 dagar sedan
Reglerna behöver fortfarande förbättringar då vissa är helt ologiska: -Varför får de inte ha lastutrymme? Max 1 passargerare är mer förståeligt men att inte kunna använda bilens kombi del är som att köpa en ryggsäck och fylla den med blanka A4 papper du aldrig får ta ur -Att köra i 30 är både påfrestande på längre färder och drar mer bränsle än en tyngre växel i 50. Detta påverkar miljön vilket sägs vara fokuset hos regeringen så varför inte göra traktorerna snålare? -Inte riktigt säker varför 60% av vikten måste vara på drivaxlarna för jag ser inget syfte med det om tillverkaren gett bilen en bra viktfördelning från början som ska uppfylla alla krav som personbil
Drake147
Drake147 17 dagar sedan
Mattias Notmyname Det är ju bra. Kommer ihåg när min kompis skaffade en Chevrolet S10 traktor och behövde köra på tvåan i 10 för annars varvade han satan och drack typ 3 liter milen
Mattias Notmyname
Mattias Notmyname 18 dagar sedan
Det är ju bättre nu. Nyare bilar kan lätt ligga 30 på tredje eller 4e växeln, ibland 5:e utan större påfrestning, särskilt dieselbilar. Min bil drar t.ex. 0,2-0,3 om jag håller 30.
Humphrey Brogart
Humphrey Brogart 19 dagar sedan
Epor borde förbjudas, vänta tre år och skaffa en riktig bil.
TheKane
TheKane 20 dagar sedan
Ett förslag till som straff om man blir påkommen med ospärrad a-traktor är att man får aldrig ta B körkort. Det kommer garantera få dessa småglin att inte vilja ha ospärrad a-traktor.
Pipitarutor
Pipitarutor 17 dagar sedan
Du kan väl inte mena på allvar att man som 16 åring skulle kunna bli straffad med att aldrig få ta körkort? Vem fan gjorde inte dumma grejer i tonåren? Många grejer jag gjorde skulle då aldrig jag göra om. Man lär sig och mognar.
Aqlize
Aqlize 18 dagar sedan
definetivt. men och ta bort chansen permanent känns lite överdrivet. Kan en onykter person skapat olycka och sedan få fortsätta köra så borde man få det om man kör med ospärrad epa oxå. Men definetivt ett starkare straff och kanske att man får köra 45km/h iaf
Per Albin Hansson
Per Albin Hansson 20 dagar sedan
Sätt GPS på alla epor som bara övervakar hastigheten och inte positionen. Dra körkort i 5 år av ägaren för fordonet, 5 år börjar räknas från den dagen man fyller 18. Problemet löst för Polisen och hela samhället. Vill man sedan en förälder stå som ägare på fordonet så får man tänka en gång extra först. Och stå sitt kast.
Car Mo
Car Mo 17 dagar sedan
Jomenvisst farbror polisen, min A-traktor har stått still i garaget heeeeela sommaren.
minij hooi
minij hooi 20 dagar sedan
demokrati?? När det var trafiksäkerhetsverket, så förekom inte dumheter som dessa, Då regerade sunt förnuft istället för idioti.
Spice Rider
Spice Rider 20 dagar sedan
Ta tag i dessa epa förare och mopedbils förare som sitter och surfar på sin mobil. Detta är ett fenomen som jag sett otroligt mycket då väldigt många bilar kör förbi mitt fönster på firman. Detta är farligare än att köra lite för fort. Och moppe bilarna kör ju väldigt ofta runt 60 och sitter samtidigt och surfar på mobil eländet. Helt galet. Fast vanliga bilister sitter också och surfar när dem kör. Borde vara fängelsestraff för detta.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 20 dagar sedan
Ja och det är inte heller lagligt att köra 60 eller mobilsurfa i en mopedbil.
S.A.P
S.A.P 20 dagar sedan
Lägg allt ansvar hos föräldrarna så dem får ta fängelse straff om något är olagligt med epatraktorn, eller bättre förbjud epa/a-trakoter på europa vägar
S.A.P
S.A.P 20 dagar sedan
@Motorblog of Sweden Jo så är det väl
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 20 dagar sedan
Ja om ungdomarna fortsätter missbruka detta framöver så kommer det säkert bli nåt av det. Ju mer problemet växer desto snabbare kommer nog beslut fattas!
JonnieLahti
JonnieLahti 20 dagar sedan
Räcker inte det att rycka ABSsäkring eller en givare för att den ska tappa hastighetsmätaren och gå över kravet?
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 20 dagar sedan
Uppföljningen släpps i morgon där kommer mer info!
Melvin Lindblad
Melvin Lindblad 20 dagar sedan
Han säger också 8:32 att vi måste tänka på att 15 åringar är ute i trafiken?? Men moppebilarna som går betydligt mycket snabbare från fabrik som är både osäkrare och egentligen olagligare får ingenting??
Melvin Lindblad
Melvin Lindblad 20 dagar sedan
minij hooi jag tycker själv att i vissa lägen så är faktiskt vi ungdomar bättre förare än vissa bilförare men du har en poäng! Vi borde ha undervisning i att lära oss köra i en bil i trafiken istället för en moppe det är nog problemet:)’
minij hooi
minij hooi 20 dagar sedan
Tycker varken mopedbil eller a-traktor ska vara lagligt. Finns väldigt sällan en bra anledning till att dom ska vara ute och köra. En 15-16 åring är sällan mogen nog att vistas i
Melvin Lindblad
Melvin Lindblad 20 dagar sedan
Som han säger rent trafiksäkerhetsmässigt så är ju epor mycket säkrare att köra å kroka i än en moppebil å ändå får dom gå snabbare??! Det är egentligen helt sjukt
Melvin Lindblad
Melvin Lindblad 19 dagar sedan
Marko121 så hur förklarar du alla trafik händelser som hänt me moppebil de senaste? Typ polisen som körde in i dom å en dog eller två tjejer blev krossade av en lastbil å dog
Marko121
Marko121 19 dagar sedan
En A-traktor väger betydligt mycket mer än en mopedbilar och kan skapa mer skada för andra.
Melvin Lindblad
Melvin Lindblad 20 dagar sedan
Hur förklarar då polisen å transportstyrelsen hur moppe bilar går 65 från fabrik å dom blir inte stannade för det är gjort från fabrik? Och sedan en Epa som ska gå i 30 får klagomål från alla för att det går för sakta ? No shit liksom när vi inte kan välja hastigheten!?
xBuzz996
xBuzz996 20 dagar sedan
Det stora problemet med att låta a-traktorer åka upp till 45-50 (även ett problem med mopedbilar) är att i speciellt stadstrafik blir ett stort kunskapsgap mellan trafikanterna. Man borde då införa teoriprov och uppkörning på att få köra a-traktorer samt mopedbil. Sen att man ska låta dom få köra i 45-50, det kommer leda till att ungdomarna kommer vilja köra i 70-80 då osv, alltid vilja tänja på lagarna. Kolla redan nu, knappast man ser en a-traktor med mindre än 3 pers i om kvällarna.
xBuzz996
xBuzz996 20 dagar sedan
Motorblog of Sweden, Instämmer, inte bara något tufft utan det har blivit en trend, nästan kulturell, grej det här med a-traktorer och bryta mot reglerna.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 20 dagar sedan
Precis och som jag säger så ökar man konsekvenserna så kommer de flesta inte att chansa. Då det i dagsläget är ”nåt tufft”
Arreboy Xd2000
Arreboy Xd2000 20 dagar sedan
Kan du prata om a1 kort i någon video
SM6XSG
SM6XSG 20 dagar sedan
Bra inlägg, bra reportage, bra förslag! Speciellt om man nu ska värna landsbygden, så är en a-traktor eller körkort från yngre ålder a och o, då vi på vischan inte har kollektivtrafik. Om nu de ska användas för störning av allmänhet är en annan sak, men för att ta ditt barn till och från utbildningen flera mil på en grusväg genom skogen, varmt och säkert för allehanda djur och idioter som kör som f-n på denna smala grusväg är inte fel. Dessutom så är rimligtvis en redan tillverkad bil miljövänligare än en nytillverkad mopedbil, detta blir ju återanvändning. Nej, jag gillar inte ligga bakom en a-traktor på en 2+1 väg, men på vägar upp till 70 är de helt befogade i många fall. Framförs de korrekt, med rätt belysning och teknisk nivå på fordonet är de föga mer ivägen än en bonde med sin plog.
Morgun
Morgun 20 dagar sedan
Höj bara hastighets begränsningen, det är fullt förståeligt att man trimmar epan för att inte bli omkörd av en moppebil.
Zup r
Zup r 19 dagar sedan
@Morgun åker man i bakluckan så kan man lika gärna stå uooe på ett tåg i rörelse. Darwin löser detta och genpoolen samt människans framtid swr ljusare ut OM dom inte tar med sig vanliga vägtrafikanter..
Morgun
Morgun 19 dagar sedan
@Zup r Problemet med moppebilar är att de är gjorde av typ plast och får köra 50 km i timmen vilket är väldigt snabbt ifall de skulle krocka. De får även ha bagageutrymme vilket inte epor har och jag vet av personlig erfarenhet att många åker i bakluckan.
Zup r
Zup r 19 dagar sedan
@Morgun Då är det bevisat att ni inte ska ha varken epa eller moppebil då kanske..
Morgun
Morgun 20 dagar sedan
@Björne Carlsson Moppebilar är dyrare och osäkrare på flera sätt. Nyligen så var det en olycka i Täby där en 15 tjej dog för att hon låg i bagageutrymmet i en moppebil
Björne Carlsson
Björne Carlsson 20 dagar sedan
Vill man köra snabbare än 30 så är det väl bara att sälja epan och köpa moppebil ist?
tove Karlsson
tove Karlsson 20 dagar sedan
Förslag till alla som skriver, vem säger att alla är tillräckligt mogna till att framföra ett fordon överlag när man är 15-16 år? Spara pengar och börja övningsköra istället och ta vanligt körkort, mycket billigare med en vanlig bil än en EPA eller moppebil, problem löst! :)
Niclas
Niclas 20 dagar sedan
Hade hoppas på att fick gå fortare eller bli olagliga. Känns som är en trafik fara då många gör omkörningar, det bildar köer, tar upp allt för stor plats på vägen och hindrar andra trafikanter. En traktor där i mot är ett arbetsfordon till skillnad från en EPA. Med dessa nya regler blir det väl vanligare med EPA
Marcus Olsson
Marcus Olsson 21 dag sedan
Det är rätt så intressant detta. För tar du en nyare modell av en riktig traktor så kör den utan problem om både mopedbilen och a-traktorn och den väger åtminstone dubbelt så mycket.
Marcus Olsson
Marcus Olsson 21 dag sedan
och den får du köra på samma kort
Lelles 5
Lelles 5 21 dag sedan
Förbjud dessa hemska fordon om är den största miljöbov
Sheep22
Sheep22 5 dagar sedan
bättre att köra gammal bil som är omgjord till a traktor än att köpa nån ny hybrid från kina.
Mathias
Mathias 15 dagar sedan
@trollmannen ok "trollmannen".
Marko121
Marko121 19 dagar sedan
TheRavenGo Bilar allmänhet är dem största miljöbovarna
TheRavenGo
TheRavenGo 20 dagar sedan
fabriker i kina ärr riktiga miljöbovar
Fabian Ollhage
Fabian Ollhage 21 dag sedan
Bra video
Alve Bladin
Alve Bladin 21 dag sedan
Tycker att 30 duger bra, 15 åringar är inte mogna att köra en bil, inget konsekvenstänk ser ibland 4-5 Pers hoppa ur a traktorer eller moppebilar, kör på gångbanor cykelbanor, kör vårdslöst. Borde vara uppkörning och teoriprov likt proven för B körkort.
IKEA MEATBALLS
IKEA MEATBALLS 21 dag sedan
Måste säga att jag hade hellre satt mig bakom sätet i en A-traktor än en 740. En riktig bil byggd med en ram av metall och med ordentligt skydd, och moppebilar är små plastlådor, dem är alldeles för osäkra, så håller med om att a-traktorer borde åtminstone få köra i 45/50
Marcus Edin
Marcus Edin 21 dag sedan
många gånger ser man 5 ungar kliva ur dessa fordon, de följer inte lagar och regler, kör på gång och cykelbanor och mejjar ner folk där Jag själv har blivit påkörd på övergångsställ 3 gånger av atraktorer som kör för fort till och med Ligger inte polisen precis bakom dem kan man ge sig fan på att de aldrig använder blinkers och kör som jävla legister
i love animals2334
i love animals2334 16 dagar sedan
Enligt tragikförordningen SFS 1998:1276 det 3 kapitlet paragraf 79 så FÅR enligt lag åka fler än 1 passagerare SÅ LÄNGE det inte utgör en direkt fara.
Anastia Boo
Anastia Boo 21 dag sedan
Tycker varken mopedbil eller a-traktor ska vara lagligt. Finns väldigt sällan en bra anledning till att dom ska vara ute och köra. En 15-16 åring är sällan mogen nog att vistas i trafiken och dom borde åka buss. Det spelar ingen roll vad någon säger då dom flästa a traktorer jag ser beter sig som idioter och kan sällan hålla åt sig. Dom flesta vuxna borde också åka buss nu när vi lever i en värld där vårt utsläpp är för högt för att långvarig vårdnad av våran planet.
bssni touir
bssni touir 21 dag sedan
Jamen moppebilar går ju 45 o de är samma ålder Varför ska då en EPA gå saktare???
ZayKeL
ZayKeL 16 dagar sedan
@Sevir Fast att höja till 45 är nog inte så farligt.
Sevir
Sevir 17 dagar sedan
Föråldrigt regelverk.
Micke Mike
Micke Mike 22 dagar sedan
Jag tycker att 50 knyck är fullt rimligt för en EPA-traktor! 30 är ju bara larvigt.
Marko121
Marko121 19 dagar sedan
Varför ska dem gå fortare?
SOFTI 20
SOFTI 20 22 dagar sedan
Epa borde minst gå lika snabbt som den där jävla moppebilen
bssni touir
bssni touir 21 dag sedan
Eller så låter vi 16åringar ta körkort som i de flesta delstater i USA....
Luftbubblan
Luftbubblan 22 dagar sedan
Märkligt att det osäkrare alternativet ska gå fortare. Synd att dom ska ha så skumma regler när det egentligen kunde vara så jäkla simpelt. Personligen tycker jag att alla fordon i trafik bör kunna hålla hastigheten i standsmiljö iaf. För låg fart är en fara, och det driver andra traffikanter till att göra dumma stressade beslut.
Lilltroll
Lilltroll 22 dagar sedan
Jag pratar med några killar som kör A-traktorer. Dom säger själva att ingen av dom de känner har en A-traktorer som går lagligt, alla går fortare. Sedan ser jag sällan att det är endast en passagerare i A-traktorn.
Lilltroll
Lilltroll 17 dagar sedan
@Athenian Fucker Normalt är det 1 förare och eventuellt 1 passagerare. Trafikförordningen SFS(1998:1276) 6 kap. 3 §. Om mopeden får ta passagerare framgår i mopedens registreringsbevis.
Athenian Fucker
Athenian Fucker 18 dagar sedan
@Lilltroll yes så länge fordonet kan framföras säkert :)
Lilltroll
Lilltroll 18 dagar sedan
@Athenian Fucker om det är bara ett passagerarsäte?
Athenian Fucker
Athenian Fucker 19 dagar sedan
Inte olagligt att färdas mer än 1 passagerare i epa
Gurra Gaming LOL
Gurra Gaming LOL 22 dagar sedan
Jag har en fråga och undrar om du håller med. Om man ska tänka på säkerhet varför får då femtonåringarna med körkort köra traktor i 45 km/h men A traktor bara i 30km/h är de vettigt enligt dig
Car Mo
Car Mo 17 dagar sedan
@Motorblog of Sweden Borde kompletteras med grundläggande utbildning och körprov, det måste finnas nåt sätt att göra dom mindre farliga i trafiken.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 22 dagar sedan
Nej och det tycker jag framgår väldigt tydligt om du lyssnade på summeringen i slutet av videon! De ska upp från 30 till 45 utan tvekan.
Lucas Pehkonen
Lucas Pehkonen 22 dagar sedan
måste dom gå in och kolla så mycket då? räcker de inte att kolla om nån kör för fort?
Lucas Pehkonen
Lucas Pehkonen 19 dagar sedan
@Peter H Men då har dom ju redan bevis på det
Peter H
Peter H 19 dagar sedan
Det är därför dom kollar. Dom har noterat nån som kört för fort men så fort de blivit stoppade har de satt tillbaka spärren. Polisen och Bilprovningen har sedan ett stort jobb i att hitta varför den gick för fort.
sannio komi
sannio komi 22 dagar sedan
Möter faktiskt hellre en epa raggare 110 än Agda 85 i 110😂
Jorgen Andersson
Jorgen Andersson 22 dagar sedan
Varför, "Transportstyrelsen" är detta såå svårt att se och förstå? det självklara i detta. Någon driftig, starta en namninsamling/protest lista där ändring krävs, Vi lever i en demokrati?? När det var trafiksäkerhetsverket, så förekom inte dumheter som dessa, Då regerade sunt förnuft istället för idioti.
Jörgen Persson
Jörgen Persson 22 dagar sedan
Jag tycker att det bör vara samma hastighet på AB-traktorer som en moped. De rena mopedbilarna är en dödsfälla och bör förbjudas.
Andersson Motors
Andersson Motors 22 dagar sedan
Möter faktiskt hellre en epa raggare 110 än Agda 85 i 110😂
Zup r
Zup r 19 dagar sedan
@Andersson Motors då är du onekligen ganska korkad...
Andersson Motors
Andersson Motors 20 dagar sedan
@sannio komi spänd i 110? Då bör du ej ha körkort
Jesper Viktorsson
Jesper Viktorsson 20 dagar sedan
@sannio komi om du måste vara spänd när du kör fort så kanske du inte skall köra bil
sannio komi
sannio komi 22 dagar sedan
heller någon nytta i att köra för fort, då de troligen är skönare att köra långsamt då man inte måste vara lika spänd.
Marre91
Marre91 22 dagar sedan
ta bort epa traktorerna helt o hållet dom är bara i vägen. Dom var till för lantbruk och inte vägarna
peggizuu
peggizuu 22 dagar sedan
Förstår att dom kanske är motoriserade. Är det då inte bättre att spara alla pengar till en riktig bil och körkort? En a-traktor är väl ganska dyr att dona med?
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 22 dagar sedan
Är pengar man får tillbaka när man säljer dom i de flesta fallen. Du kan i många fall få mer för en A-traktor än en personbil av samma märke.
huttio srreu
huttio srreu 22 dagar sedan
Är beredd att hålla med Herr Talman i videon :)
Dennis Master
Dennis Master 22 dagar sedan
bättre köra moppe utan att trimma dom för mopeder får aldrig trimma plus det är inte heller ok att trimma epa traktor till 100 kmh för jag har sett många olyckor av epa traktor som var trimmad i hela sverige
Ringman
Ringman 22 dagar sedan
Nej är dags att bara förbjuda A-traktorer helt dom skapar bara problem för trafiken.
ZayKeL
ZayKeL 16 dagar sedan
@Ringman Hahahaha det är ju folk som sitter i mopedbilar som dör när dem kör på ekorrar, smådjur. Är inte det en fara då eller? Ta bort plasthögarna också då isåfall.
Ringman
Ringman 22 dagar sedan
@Hapu Nope, har haft vanligt B kort nu i 15 år. Och A-traktorer finns pga väldigt gamla lagar och regler som är helt ute ur tiden nu och de borde inte existera på våra vägar nu 2020.
Hapu
Hapu 22 dagar sedan
Ringman moppe och moppebil då också?
yaliso gioouy
yaliso gioouy 23 dagar sedan
Är beredd att hålla med Herr Talman i videon :)
huttio srreu
huttio srreu 22 dagar sedan
Härligt med en 4 hjulsdriven bil, då får man köra med 120% på Drivaxeln.
hitmandahl
hitmandahl 23 dagar sedan
Eller så låter vi 16åringar ta körkort som i de flesta delstater i USA....
Freddie Meduza
Freddie Meduza 23 dagar sedan
Alla verkar ju missa detaljen att ifall dom tillåter högre hastigheter på a-traktorer så kommer ALLA a-traktorer bli tvungna att gå igenom registreringsbesiktning igen 😂😂
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 22 dagar sedan
Och det skulle nog alla utan tvekan för att få köra i samma hastighet som mopedbilarna!
David
David 23 dagar sedan
borde va samma hastighet som mopedbil
L S
L S 23 dagar sedan
Älskar hur folks kommentarer spårar iväg!😂😂😂 Skjut mig nu
yaliso gioouy
yaliso gioouy 23 dagar sedan
alla så ser dom nu över om deras motsvarighet till epa/a-traktor ska få gå 60km/h för att minska köer och irritationer från andra i trafiken. Tycker det samtidigt tråkigt att polise
Mark Westling
Mark Westling 23 dagar sedan
får man endast ha en passagerare? för jag har alltid trott att så länge inte förarens syn täcks så är det fritt.
DSC Neo
DSC Neo 23 dagar sedan
Kan ni göra en video när polisen snackar om Lätt mc
Julia Karlsson
Julia Karlsson 23 dagar sedan
En fråga jag ställer är ju varför en a-traktor inte får gå lika snabbt som en moppedbil? A-traktor som ni säger själv är mycket säkrare
Johan Öhgren
Johan Öhgren 21 dag sedan
Olika lagstiftningar. A-traktor och epa följer svensk lag. Moppebil är EU lagar. Edit: och A/epa är ombyggda personbilar medan moppebilar är fabriksbyggda.
MK Verkstad
MK Verkstad 23 dagar sedan
Jamen moppebilar går ju 45 o de är samma ålder Varför ska då en EPA gå saktare???
TrojanVFX
TrojanVFX 21 dag sedan
för att moppebil väger mindre.
Scania Lover!!
Scania Lover!! 23 dagar sedan
Hade jag skaffat epa hade den gått lagligt, hällre att kunna ta sig till skolan och kanske komma lite sent än att köra fort och missa skolan och riskera sämre betyg. Jag ser inte heller någon nytta i att köra för fort, då de troligen är skönare att köra långsamt då man inte måste vara lika spänd.
Nycorexti
Nycorexti 22 dagar sedan
30 är ändå orimligt för en A-traktor om mopedbilar får gå 45...
Asz
Asz 23 dagar sedan
asbra punkter, önskar fler kunde tänka såhär
iAlma
iAlma 23 dagar sedan
moppebilar är ju fan plastlådor bara, så varför får en moppebil åka 50 medans en a-traktor endast får köra 30
r3mpuh
r3mpuh 21 dag sedan
Just därför. Om en snorunge som inte kan köra väljer att kollidera med mig, går han sönder i plastbilen, inte nödvändigtvis lika lyckad utfallo om hen sitter i en tung bil.
Dåligt Förklarat
Dåligt Förklarat 23 dagar sedan
Kort summerat: A-traktorer är fortfarande lagliga...
Dabus
Dabus 23 dagar sedan
2:02 är de sant de han säger?? Menar han inte att om man har reggat med dubbla och en hregg? eller menar han att om den är reggad med dubbla och man sen reggar så får man köra utan reggbess?
667NeighborOfBeast
667NeighborOfBeast 23 dagar sedan
Det var nog olyckligt formulerat, transportstyrelsen säger i klartext följande och Bilprovningen följer detta. Har du reggat med dubbla lådor och hreg, är det ok att göra enkellåda utan regbes. MEN är traktorn endast reggad med dubbla lådor, kan man inte montera h reg och plocka bort en låda och köra, utan då gäller ny regbes.
Fredrik G
Fredrik G 23 dagar sedan
Hastigheten måste helt klart upp. I finland har man ungdomsbil på gång. maxfart 60km/h och maxvikt 1500kg (oklart vilket vikt som avses, men minibil blir det iaf)
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden 23 dagar sedan
Det gick tyvärr inte igenom i Finland. Regeringen sa ja men EU sa nej och så blev det.
T B.
T B. 23 dagar sedan
Härligt med en 4 hjulsdriven bil, då får man köra med 120% på Drivaxeln.
Simon 111
Simon 111 23 dagar sedan
Bättre reportage än svt. Riktigt bra B-roll också
xerneas poketmonster
xerneas poketmonster 23 dagar sedan
Hur många anser epa/mopedbil böär finnas på vägarna? Hur roligt är det att en person som kör epa gör så alla andra bilister ska köra i köer till jobbet . nä fyfan..
Soinas Doyi
Soinas Doyi 23 dagar sedan
Är beredd att hålla med Herr Talman i videon :)
S R
S R 23 dagar sedan
Visst att dessa dessa fordon skapar irritation och köer i trafiken, men jag har själv varit där fast själv fick man åka på nån sur jävla moped i ur och skur sommar som vinter, för sista bussen från byn gick kl 18 på fredag och tillbaka kl 7 på måndag. Att dom får sälja Mopedbilar som barn ska använda, oftast utan några som helst säkerhetssystem som bla Airbags är helt sjukt. Det är en plastlåda med några pressade plåtbitar, som ofta blir total demolerade vid olyckor. Finland verkar gå åt rätt håll, istället för att gnälla på allt och alla så ser dom nu över om deras motsvarighet till epa/a-traktor ska få gå 60km/h för att minska köer och irritationer från andra i trafiken. Tycker det samtidigt tråkigt att polisen lägger ned så mycket tid på detta, då dom har så mycket annan skit att hantera. Glassbilen stannar inte längre hos mig. Kör någon epa/a-traktor/mopedbil för fort och det kan styrkas, ta av dom behörigheten och dagsböter efter föräldrarnas inkomst. Nått jävla föräldraansvar har vi väll??
Erik
Erik 24 dagar sedan
Jag har bara 40/60-vägar till jobbet och halva sträckan är det mer regel än undantag att hamna bakom en a-traktor och dessutom för tight för att köra om pga de långa köerna som skapas. Ibland uppemot en kilometer kö. Så fruktansvärt irriterande. Folk blir irriterade på cyklister som cyklar på vägen men dom går ju köra om. A-traktorer är minst 100 ggr värre.
Soinas Doyi
Soinas Doyi 23 dagar sedan
Väldigt bra sagt i slutet, fråga polisen näst reportage om det va de tycker om moppebilar